{filedir_1}06092011_djokovic_s.jpg
  • VOLGENDE

    Djokovic en Federer in kwartfinale Dubai

  • VORIGE

    Huta Galung verder in Cherbourg

Tags:

Doping ook probleem in amateursport

Dopinggebruik is niet alleen bij profsporters, maar ook onder amateurs een serieus probleem. Van de Nederlandse huisartsen heeft 35 procent ervaring met amateursporters die klachten kregen na dopinggebruik. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidszorgorganisatie VvAA, meldt Nieuwsuur woensdag.

Artsen krijgen voornamelijk sporters met klachten aan lever, hart en nieren en vruchtbaarheidsproblemen op hun spreekuur. Ook psychische klachten vormen geen uitzondering. Verder zou met name testosteron tot woedeaanvallen en buitengewone agressie kunnen leiden.

Volgens Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit zijn de uitkomsten van het onderzoek nog aan de voorzichtige kant. "Ik denk dat artsen getraind moeten worden in het herkennen van dopinggebruik, want daar gaat absoluut wel eens iets mis", zegt hij in Nieuwsuur. "Dat men het niet ziet en daardoor een heel belangrijk deel van het ziektebeeld mist."

Het legaal en onder toezicht verstrekken van doping, waarvoor een deel van de artsen pleit, is volgens Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap geen optie. "Ik denk dat het gevaar van legaliseren en dus uitbreiden en accepteren van het probleem groter is dan dat je het afwijst en probeert tot een gedragsverandering te komen."

224 views
Geplaatst op 27/02/13 18:50

0 0

REACTIES VIA FACEBOOK

REAGEER OP DEZE VIDEO

Melding bij nieuwe reacties

Reacties op deze video

GERELATEERDE VIDEO’S

Sporteditie op Facebook Twitter Sporteditie

Copyright © Sporteditie.nl 2013 | Contact | mobiel | Partners: FTW.nl, Skoften.net, Kees TM, Fail.nl, PiCDUMP